Små glöggbröd med surdeg

ReceptSmå glöggbröd med surdeg

Recept och bild från Hembakningsrådet
i Högtid-advent & jul, Matbröd /
Foto: Agneta Thorsén

12-15 mini limpor eller 2 vanliga limpor
Julsmakerna passar perfekt ihop med julskinkan, en fyllig Stilton eller aromrik grönmögelost.

Ingredienser:
1 1/2 dl surdeg (Bagarens rågsurdeg, eller se recept nedan)
25 g jäst
5 dl glögg
2 msk olja
1 msk salt
1/2 msk pepparkakskryddor
3 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
1 dl krossat bovete
1 dl solroskärnor
1 dl hasselnötter (halverade)
10 aprikoser (grovhackade)
7 – 8 dl vetemjöl

Pensling:
vatten
grovt rågmjöl

Gör så här:
1. Häll surdegen i en hushållsassistent eller bunke, smula ner jäst och häll över glögg.
2. Tillsätt olja, salt, kryddor och övriga ingredienser men spara lite vetemjöl till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt (ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand) och låt jäsa under plast ca 1 timme.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela i ca 15 bitar till små minilimpor och lägg i små limpformar. Eller baka ut två normalstora limpor.
5. Pensla bröden med lite vatten och strö över rågmjöl.
6. Låt jäsa under bakduk 45-60 minuter. Sätt ugnen på 200°.
7. Ställ på en plåt och grädda i ugnen ca 30 minuter. Normalstora limpor gräddas ca 40 minuter.
8. Låt bröden svalna utan bakduk om du vill ha kvar den hårda skorpan.

Rågsurdeg – basrecept
Dag 1-3
Blanda 1 dl ljummet vatten, 40° med 1 dl grovt rågmjöl. Använd en glasskål eller rostfri bunke. Det är viktigt att skålen är helt ren. Täck med bakduk eller plast och ställ varmt, gärna nära ett element i tre dagar. Rör om varje dag.

Dag 4
Tillsätt 1 liter ljummet vatten, 40° och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 5
Surdegen är klar. Dela upp den i tio delar. Det är lagom att baka på en del i taget (ca 1 ½ dl). Resten kan frysas i små förpackningar.

Köptips – Bagarens rågsurdeg, från KronJäst



Tips på produkter