Med svagdricka eller mörkt öl och grovt mjöl blir dessa små surdegsbröd härliga serverade med smör och en lagrad ost.
Ca 20 minilimpor eller 2 vanliga limpor:
1 ½ dl surdeg (se recept nedan)
½ paket (25 g) jäst
5 dl ljummen svagdricka eller mörkt öl
2 msk olja
1 msk salt
3 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
1 dl krossat bovete
1 dl solroskärnor
1 dl (50 g) grovhackade hasselnötter
10 st (100 g) grovhackade aprikoser
7-8 dl vetemjöl special (470 g ca)
Pensling: vatten, grovt rågmjöl
Gör så här:
Häll surdegen i en hushållsassistent eller bunke, smula ner jäst och häll över glögg.
Tillsätt olja, salt och övriga ingredienser men spara lite vetemjöl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt (minst 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand) och låt jäsa under plast eller bakduk ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lätt. Dela i ca 20 bitar till små minilimpor och lägg i lätt smorda små limpformar. Eller baka ut två normalstora limpor.
Pensla bröden med lite vatten och strö över rågmjöl.
Låt jäsa under bakduk 45-60 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Ställ de små limpformarna på en plåt och grädda i ugnen ca 30 minuter. Normalstora limpor gräddas ca 40 minuter.
Låt bröden svalna utan bakduk om du vill ha kvar den hårda skorpan.
Surdeg – basrecept
Dag 1-3
Blanda 1 dl ljummet vatten, 40° med 1 dl grovt rågmjöl. Använd en glasskål eller rostfri bunke. Det är viktigt att skålen är helt ren. Täck med bakduk eller plast och ställ varmt, gärna nära ett element i tre dagar. Rör om varje dag.
Dag 4
Tillsätt 1 liter ljummet vatten, 40° och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.
Dag 5
Surdegen är klar. Dela upp den i tio delar. Det är lagom att baka på en del i taget (ca 1 ½ dl). Resten kan frysas i små förpackningar.
Tips! Har du inte svagdricka eller mörkt öl går det bra att baka på vatten. Tillsätt 2 msk brödsirap och öka ev vetemjölsmängden med någon matsked.